Стоматологичен кабинет МАК
Стоматологичен кабинет МАК - Ти се усмихваш, 
ние се усмихваме ...

Дентален кабинет "МАК Дентал" - проблеми на венцитеПародонтален джоб

Пародонталният джоб е локалната изява на пародонтита. Представлява изразена вертикална резорбция на костта само около една или две от повърхностите на зъба. Нямаме снижаване на костта около целия зъб. В повечето случаи дефектът на костта е маскиран от венеца. Това е предпоставка за задържане на храна в джоба и за изостряне на възпалението. Получава се порочен кръг и загубата на кост се задълбочава.

Причината за образуването на джобове е конкретен дразнител точно на тази повърхност на даден зъб. Някаква предпоставка, която задържа храна, дразни механично или пречи на почистването в този участък. Най-често срещаните виновници за образуването на пародонтални джобове са:
- Наклонени и изкривени зъби
- Стърчащи ръбове на корони и пломби
- Конструкции, направени така, че да затрудняват почистването - затворени пространства между зъбите
- Подвенечен зъбен камък

Лечението на първо място изисква отстраняване на причината, предизвикала джоба. След като се възстанови позицията и формата на зъба, трябва да се успокои възпалителният процес с почистване и кюретаж. Едва след като се подготви зъбът, може да се оцени състоянието на пародонталния джоб и каква терапия да се предприеме. Ако е в начална фаза, това може да е достатъчно, за да доведе до оздравяване. При по-дълбоките джобове се процедира с оперативно запълване на дефекта със синтетична кост, която възстановява нивото на костта.

Примери: Пародонтално лечение

   зъболекар пловдив, дежурен зъболекар пловдив, денонощен стоматологичен кабинет, зъболекар пловдив, дежурен зъболекар пловдив, денонощен стоматолог пловдив