Стоматологичен кабинет МАК
Стоматологичен кабинет МАК - Ти се усмихваш, 
ние се усмихваме ...

Дентален кабинет "МАК Дентал" - проблеми на венцитеПародонтит

Това е възпаление, което засяга пародонта - апаратът, който държи зъба в костта. Резултатът от този процес е загуба на кост около зъба. Той започва да се клати и става нестабилен. Венецът се отдръпва заедно с костта, коренът на зъба става видим. Всичко това е съпроводено с лош дъх, чувствителност на зъбите и венеца. Може да има периодично подуване или гноене на венците. Постепенно започва загубата на зъбите.

Има различни начини на протичане на пародонтита. Може да се развива хронично, бавно и постепенно във времето, без драматични изяви. Хроничният пародонтит става видим в зряла възраст (след 45-50 години). При някои пациенти е много активен и с бурно развитие още в млада възраст, като се изразява в бърза загуба на кост и подвижност на зъбите. Може да има и цикличност с периоди на активност и ремисии.

Причините за пародонталните проблеми са съвкупност от фактори, които са индивидуално комбинирани при всеки пациент.
- Микроорганизми – има специфични патогени, които са отговорни за развиването на остро протичащите пародонтити.
- Наследственост – някои пациенти имат бурна реакция към токсините на микроорганизмите. Резултатът от това е унищожаване както на патогените, така и на собствената кост.
- Хигиена – премахването на плаката, съответно на условията за развитие на микробите, е задължително условие за профилактика на пародонталните заболявания.
- Проблемни възстановявания – конструкции и пломби, които не са добре адаптирани към венеца, предизвикват механично дразнене и задържат плака. Неправилно планирани възстановявания могат да натоварят пародонта и да усложнят състоянието му.
- Подреждане на зъбите – ако зъбите не са в правилна позиция и съотношения помежду си те се натоварват неправилно и са предразположени към проблеми с пародонта. Налице е и предпоставка за задържане на плака и затруднена хигиена.

Лечението на пародонтита е индивидуално в зависимост от начина на протичане и причината, която доминира. Най-важното условие е мотивацията и участието на пациента. Лечението е продължително, изисква търпение и постоянство. Чрез него се постига задържане на процеса и спиране на възпалението. Възстановяване на нивото на костта не винаги е възможно и никога не е на сто процента. Много важна е профилактиката – редовните прегледи и добрата хигиена. Ролята на добрите специалисти, които знаят как да предпазят венеца при изработване на възстановяванията си, е определяща за здравето на пародонта.

Примери: Пародонтално лечение, Комплексно лечение

   зъболекар пловдив, дежурен зъболекар пловдив, денонощен стоматологичен кабинет, зъболекар пловдив, дежурен зъболекар пловдив, денонощен стоматолог пловдив